Прошетала царица Милица

378дин.

*цена је са 20% попуста

Могла је да се са децом и благом повуче у Дубровник и да преостале године проживи у миру и доколици. Али она је знала да не припада само себи. Да је и кћер Немањића и жена Лазарева. Да је дужник и предака и потомака. И изабрала је борбу. Одлучила је да руком удовичком подиже уништено. Да враћа изгубљено.

Категорија: Ознаке: , ID производа:409

Опис

Српска православна Црква обележиће ове године 680 година од рођења и 610 година од упокојења кнегиње Милице, монахиње Евгеније. У жељи да се придружимо овом сећању одлучили смо да песничко вече на једанаестим Духовским све чаностима посветимо Кнегињи.
Кнегиња Милица је несумњиво најзначајнија жена у српској историји. Једина жена која је владала Србијом. Супруга и мајка светитеља. И сама светитељка. Била је велика владарка, јер се значај владара мери добром који је донео своме народу. Када се Лазар определио за Царство небеско и дао живот за крст часни и слободу златну, Милица је остала да трпи последице његовог избора и да се бори против њих. У часу косовског слома имала је педесет четири године, срце изједено болом и троје малодобне деце. Војска јој је била уништена. Племство изгинуло. Са севера су надирали Угри. Југом су харали Турци. Две српске робиње мењали су за пар чизама. Милица је имала излаз из пропасти. Могла је да се са децом и благом повуче у Дубровник и да преостале године проживи у миру и доколици. Али она је знала да не припада само себи. Да је и кћер Немањића и жена Лазарева. Да је дужник и предака и потомака. И изабрала је борбу. Одлучила је да руком удовичком подиже уништено. Да враћа изгубљено. Имала је снагу и храброст за сваку одлуку. Борила се мудрошћу, вером и личном жртвом. Непрестано бирајући између два зла, опредељујући се између две муке, прихватајући мањи бол да би избегла већи, велики пораз је претворила у победу. Србија коју је оставила своме сину, Стефану Високом, била је већа и снажнија него Србија коју је Лазар оставио.
После пада Бугарске под власт Османлија, путовала је у Видин и од султана Бајазита измолила мошти највољеније српске светитељке, Свете Петке, које је са великим почастима донела у престони Крушевац. Када јој је син стасао, повукла се у своју задужбину, Љубостињу, и живот окончала међу косовским удовицама као монахиња Евгенија.

Милица је била и жена која страсно воли свога мужа, и пожртвована мајка, и мудра и вешта владарка, и монахиња, и светитељка. Мада је њен живот био узбудљив као бајка и трагичан као античка драма, а њен допринос Цркви и држави огроман, Милица је остала у сенци оца Југ Богдана, супруга кнеза Лазара и сина деспота Стефана. Можда само зато што је била жена.

До Видовдана 2002. године (када сам, Кнегињином милошћу, исправила ову неправду) у цркви Лазарици у Крушевцу није било ниједне Кнегињине иконе. Не зна се у ком саркофагу у Љубостињи су њене, а у ком Јефимијине мошти. У антологијама српског песништва које су са стављали најугледнији аутори нема Кнегињине песме Удовству мојему женик. У народним песмама јавља се узгред, као подстрекач догађаја који треба да истакну господство њеног рода, мудрост оца и јунаштво браће и мужа. Док сам прикупљала песме за ову књигу уверила сам се да су током протеклих векова песници славили и Немањиће, и Лазара, и многе светитеље омиљене у нашем народу, али да их Милица није инспирисала. Нису ми се одазвали чак ни неки песници које сам позвала да сада напишу нешто о њој. Утолико су ми драгоценије песме оних који су Кнегињи подарили своје стихове. Веома су ме обрадовали и прилози четворо песника из Италије. Упознала сам их када сам у Барију, у сенци базилике Светог Николе, о којој су некада бринули и Милицини преци, Немањићи, представљала италијанско издање романа Игра анђела. Песме су стигле љубазношћу Драгана Мраовића, који их је и превео на српски језик.

Надам се да ће ово наше смерно приношење допринети сећању на најзначајнију жену српске историје. Јер, Милица је заслужила да је никада, никада, никада не заборавимо.

Љиљана Хабјановић Ђуровић

О Духовима 2015. лета Господњег

Додатне информације

Број издања

Прво издање

Број страна

Језик

Врста писма

Врста коричења

Димензије