Небески човек земаљски анђео

264дин.

*цена је са 20% попуста

Било ми је веома лако да прикупим песме за ову малу антологију јер, како сам се уверила, готово да нема српског песника, од средњег века до данашњих дана, који није био инспирисан Светим Савом и Светим Симеоном Мироточивим, овим „светилницима свога отачества“, како их назива Доментијан.

Категорија: Ознаке: , ID производа:411

Опис

На Светосавској академији у Удружењу књижевника Србије 25. jануара 2014. године замолила сам Његову Светост Патријарха Српског Господина Иринеја да одабере коме да посветимо песничко вече на вогодишњим Духовским свечаностима. „Нека буде Свети Сава“, одлучио је Патријарх.
Месец дана касније јавила сам се Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Црногорско-приморском Господину Амфилохију и замолила сам га да ми укаже на неке песнике из Црне Горе који су писали о Светом Сави. Митрополит ми је рекао да би било добро да у књизи буду заступљене и песме о Светом Симеону Мироточивом, чију деветстогодишњицу рођења обележавамо ове године.
Било ми је веома лако да прикупим песме за ову малу антологију јер, како сам се уверила, готово да нема српског песника, од средњег века до данашњих дана, који није био инспирисан Светим Савом и Светим Симеоном Мироточивим, овим „светилницима свога отачества“, како их назива Доментијан. Као што је приметио отац Драгомир Сандо „садржај, смисао и порука ових песама припада личној молитви самих аутора“. Али сложене овако једна уз другу оне су вишегласни вапај једног страдалног народа. И, истовремено, заједнички усклик: Аксиос! Аксиос! Аксиос!, овој двојици заиста достојних.
Као и ранијих година, при одабиру песама руководила сам се емоцијама које су изазвале у мени, и надом да ће те емоције осетити и читаоци.
Митрополит Амфилохије допустио ми је да уместо предговора објавим текст из збирке његових есеја, студија и беседа Свети Сава и Светосавски завјет. Определила сам се за беседу Светост као мјера људског достојанства, јер сам уверена да су речи изговорене на Светосавској академији 1991. године у Сава центру и данас, после готово четврт века, подједнако живе, потресне, поучне и опомињуће.
Захваљујем се свим песницима који су обогатили српску књижевност стиховима о Светом Сави и Светом Симеону Мироточивом.
Захваљујем се Патријарху Иринеју и Митрополиту Амфилохију.
Захваљујем се Оцу српске државе и Оцу српске Цркве што су, угледајући се на Христа, створили дело које надахњује векове.
И, наравно, захваљујем се Светој Петки, под чијим ћемо се окриљем окупити и ове године, на десетим по реду Духовским свечаностима.

Љиљана Хабјановић Ђуровић

Додатне информације

Број издања

Прво издање

Број страна

Језик

Врста писма

Врста коричења

Димензије