Љиљана Хабјановић Ђуровић у Москви

У Москви, у раскошној палати Толстојевих, где је смештен Меморијални музеј и научна библиотека Гогољев дом, у организацији Амбасаде Републике Србије и Департмана за културу Града Москве одржано је књижевно вече под насловом „Само нас љубав може спасити“ на коме је представљено стваралаштво Љиљане Хабјановић Ђуровић.

     Сала је била препуна, а међу присутнима били су књижевници, новинари, издавачи, пријатељи Србије и читаоци књига Љиљане Хабјановић Ђуровић. Испред Амбасаде Србије у Москви присутне је поздравио господин Ранко Павловић, у улози отправника послова, а ауторку је представила госпођа Снежана Павловић, други секретар Амбасаде. Потом су говорили Иља Числов, преводилац свих романа Љиљане Хабјановић Ђуровић на руски језик, Николај Бурљајев, истакнути уметник Русије и председник свесловенског уметничког покрета „Златни витез“ и Владимир Крупин, угледан руски књижевник и теолог. Бурљајев и Крупин су чланови Савета за културу председника Путина и Савета за културу Патријарха Кирила.

     Иља Числов је рекао: „Комплименти које добија Љиљана нису преувеличавање. То је заиста истина. Као слависта, усуђујем се да кажем да њена популарност, која је призната и на Истоку и на Западу, превазилази остале српске писце. У Србији њу не хвали критика, али она има најчитаније књиге у библиотекама и продаји. У Русији она нема рекламу, али зато има читаоце. Код нас има пуно писаца који конструишу своја дела, како би се додворили глобалистичком покрету и идејама и желе да народ заразе вирусом очајања и бестида, али нас Љиљана својим романима духовно-историјског циклуса оплемењује херојским архитипом словенске и православне смирености и духовности.“

     Николај Бурљајев је истакао: „Данас се одвија битка. Битка за човекову душу. То је битка која никада неће престати. Неће бити мира. То је битка између Бога и Ђавола. То видимо и у делима Љиљане Хабјановић Ђуровић, која је одабрала своју страну и бори се за исправне вредности. Она живи у овом свету, али не живи међу људима. Она је потпуно посвећена свом раду и кроз њега слави име Господње. Господ води њену руку. Дела која ствара су веома важна за православне Русију и Србију. Поносан сам што је баш она била лауреат, а сада и пријатељ књижевног фестивала Златни Витез.“

     Владимир Крупин: „Драга Љиљана, желим да Вам овим путем честитам лично, јер ја знам како је тешко писати. Када ми је господин Бурљајев први пут рекао за Вас, ја сам узео да прочитам Вашу књигу, то је била ПЕТКАНА. Ми знамо за Свету Петку и у Русији је веома поштујемо. Био сам заиста одушевљен начином на који сте приближили лик Светитељке. Вашу књигу могу сви да читају. Млади, стари, мускарци и жене јер је православље за свакога и то о чему говорите је актуелно и данас. Ваша православна проза стиже у срца људи и испуњава им душе племенитим вредностима и љубављу. У Вашем делу сам пронашао и оно у шта ја верујем. Желим да захвалим Вама на Вашим књигама које нам помажу, а Господу на томе што сте провославка.“

     После тога, Љиљана Хабјановић Дјуровић је читав сат одговарала на питања присутних, а потом потписивала своје књиге. Читав догађај снимале су три телевизије, међу којима и Телевизија „Спас“, гласило Руске православне цркве, која има око тридесет милиона гледалаца.

Сутрадан су Љиљана Хабјановић Ђуровић, Јован Марковић, потпредседник и суоснивач „Златног витеза“ и редитељ Хаџи-Александар Ђуровић били гости Духовне академије „Свети Сергије“ у Сергејевом посаду, где их је примио и архиепископ Евгениј. Пошто се поклонила моштима Светог Сергеја Радоњешког, ауторка је имала још једно представљање својих књига. Овом догађају присуствовали су и градоначелник места Сергејев посад, као и градски секретар за културу и Сергеј Боков, директор телевизије „Тонус“, која је пропраттила цео догађај. Телевизија „Тонус“ је у мрежи телевизија подмосковских градова, па ће овај прилог бити емитован на још 10 локалних телевизија.

     У Русији је објављено 6 романа Лиљане Хабјановић Ђуровић и једна књига за децу, а ово је пето представљање њених књига у Русији.
Љиљана Хабјановић Ђуровић боравила је у Русији о сопстевеном трошку, а Амбасади Србије у Москви поклонила је 80 књига које ће бити дароване руским ученицима и студентима у оквиру традиционалне манифестације „Србија у мом срцу“.

Habjanovic