Српски писци у Великом рату

484дин.

*цена је са 20% попуста

Ко је од српских писаца учествовао у Првом светском рату? Шта је доживљавао, како о њему писао? Да ли је било књижевности у рововима, између битака, на стражи?

Категорија: Ознака: ID производа:355

Опис

Ко је од српских писаца учествовао у Првом светском рату? Шта је доживљавао, како о њему писао? Да ли је било књижевности у рововима, између битака, на стражи?
Познати српски комедиограф Бранислав Нушић са војском и породицом је прешао Албанију. Доживео је личну трагедију изгубивши сина јединца Страхињу Бана који је погинуо као један од 1300 каплара, Стеван Јаковљевић, писац Српске трилогије, као официр српске војске, учествовао је у свим биткама од Цера до Кајмакчалана. Како је погинуо чувени српки песник Владислав Петковић Дис, зашто су Бора Станковић и Исидора Секулић сарађивали у окупаторским Београдским новинама, како је проводио дане у Ваљеву и доспео у логор песник Сима Пандуровић? Шта су између битака, у рововима писали Станислав Краков и Драгиша Васић? Какве су до краја имали животне судбине писци – учесници рата? Како је и зашто песник Плаве гобнице, Милутин Бојић, избачен из реда за пут у Француску? Како је рат доживео, тада младић, Растко Петровић, шта је у затвору писао Иво Андрић? Како се убио млади писац, велика нада тадашње српске књижевности, Милутин Ускоковић? Које су писце објављивале Српске новине? Шта је све радио, како је ратовао и у рововима писао песме генијални студент математике Париске Сорбоне Станислав Винавер? Ко су били омиљени писци Крфског забавника и ко је заправо био његов чувени уредник Бранко Лазаревић? Шта се објављивало и читало током рата у Солуну, Њујорку, Женеви, Паризу, у Бизерти? Како су у Африци, у логорима радила позоришта у којима су и женске улоге тумачили мушкарци? Како су поезију писали и доживљавали српски борци, часто потписивани псеудонимом или ознаком аноним? Каква је била српска књижевност у тим суровим и надасве тешким ратним временима?

Књига је настала као плод вишемесечног читања ратне периодике и литературе настале током рата и непосредно по његовом завршетку.

Додатне информације

Врста коричења

Врста писма

Језик

Број страна

Прво издање

Број издања

Димензије