Антон

290дин.

*цена је са 20% попуста

Нежна, потресна и снажна прича о времену када су у име идеја чињени страшни злочини. Али, то је и прича о љубави. О племенитости, доброти и пожртвовању. О ситницама које дарованима спасавају живот и наду, а дародавцима душу.

Опис

Ово је истинита прича.
У Немачкој је 1939. године основан Државни одбор за научно изучавање тешких наследних и стечених болести. Тако је озваничен злочин. Ментално болесни или физички дефектни дечаци и девојчице отимани су из породица и одвођени у специјализоване установе. Тамо су убијани. Неки директно. Други су умирали од последица сурових медицинских експеримената.
Антон се родио као најмлађе дете у бројној, складној породици. Растао је вољен и мажен. Био је нежан и маштовит дечак. Занет бајкама. Ненадмашан у математици. Изузетно вешт са оловком и бојама. Али, једног дана оборио га је трамвај. Од тада је храмао. И муцао.
Антон нимало није личио на узор дечака са пропагандних плаката фашистичке власти. Мучили су га и другови и учитељи. Тући Антона било је допуштено. Кињити Антона било је пожељно. Јер Антон је, како је објаснила наставница расног васпитања, бескористан створ који домовину много кошта. А домовина је у рату, и та би се средства могла корисније употребити. Упркос страху, Антон је редовно ишао у школу. Антон је морао да иде у школу. Оне који нису били способни за учење, одводили су у институције за научно изучавање тешких наследних и стечених болести. А онда је, ипак, повереник Државног одбора залупао на врата…

Роман Антон је нежна, потресна и снажна прича о времену када су у име идеја чињени страшни злочини. Али, то је и прича о љубави. О племенитости, доброти и пожртвовању. О ситницама које дарованима спасавају живот и наду, а дародавцима душу.

Роман Антон је и опомена. И упозорење. Јер, не заборавимо: ово је истинита прича.

Додатне информације

Број издања

Прво издање

Број страна

Језик

Врста писма

Врста коричења

Димензије