Српски цареви и Свети Николај у Барију

616дин.

*цена је са 20% попуста

Отац Ђерардо Ћофари је искрени пријатељ наше Цркве и народа. Истраживачки труд и духовни живот омогућили су му да упозна боље данашње прилике на нашим просторима и да искаже свој суд на неке неправде које нарушавају историјски континуитет. Посебно данас када смо усамљени и на ветрометини…

Категорија: Ознака: ID производа:335

Опис

Историја српског народа се у средњем веку није могла заобићи, поготово од оних који су помно пратили збивања и бележили их. Српски народ је одликовала снажна духовност, а са њом култура, образовање и све што је било највредније за оно време и цивилизацију. Србија, тако, снажна и доминантна, условљавала је проширивање својих државних граница, оснаживала их је али и преносила је све те усклађене особине на народе свога окружења. Такође, ни српски владари, жупани и краљеви, нису остајали равнодушни према другим народима и њиховим културама.
У материјалном смислу су их помагали, посебно светиње које су биле на просторима Палестине, Свете горе, Синаја, египатске пустиње, балкансих земаља, па све до западних држава којe су билe на неки начин упућенe на Србију. Књига доминиканског свештеника Ђерарда Ћофарија, која носи наслов Српски цареви и Свети Николај у Барију спада у ред историјске грађе која потврђује речено. Он је професор Еклисиологије чија је област Источно хришћанство и, разумљиво, морао се упознати, поред својих претходника, и са историјом српског народа. Као научни истраживач и као духовник цркве Светог Николaja у Барију није могао бити нико ни позванији од њега да се упусти у ову тематику. Он, чувар моштију Светитеља који је у четвртом веку сведочио вером, храброшћу и целосним својим животом Христа Спаситеља, и чије су мошти почетком другог миленијума пренете у Бари из Мира Ликијског, осврнуо се аргументовано на ту блискост српске властеле у средњовековној Србији и њен однос према овим светињaма. Посебно је важно за нас што се изворна, теже доступна и „ишчепркана“ грађа нашла у рукама овог добронамерног човека и да се она у највећем делу први пут појављује. Али та документована грађа није сувопарна и чисто архивска, него се она угнездила у личности и догађаје српских владара сведочећи и са те стране њихову ерудицију и широке владарске видике. Немирна времена и ондашње прилике попут ових данашњих, бивали су као море које је бура напуштала испод благослова Светога Николaja. Тако су појаве и добродетељи наших средњовековних владара бивалe виднe и изазивалe су поштовање ондашњег света, како онда тако и до данашњих дана. Отац Ђерардо Ћофари је искрени пријатељ наше Цркве и народа. Истраживачки труд и духовни живот омогућили су му да упозна боље данашње прилике на нашим просторима и да искаже свој суд на неке неправде које нарушавају историјски континуитет. Посебно данас када смо усамљени и на ветрометини, а чијим се плодовима надахњивало читаво једно историјско наслеђе и чијих се принципа ни до данас нисмо одрекли. Бар у једном добром делу нашега народа. И за једно и за друго остајемо оцу Ћофарију дубоко благодарни.

(Из предговора протојереја-ставрофора др Драгомира Санда)

Додатне информације

Број издања

Прво издање

Број страна

Језик

Врста писма

Врста коричења

Димензије