Православна катихеза

528дин.

*цена је са 20% попуста

Силне колоне вапијућих непрекидно долазе до кивота светитеља. Разне болести и тегобе, које су многи носили, бивали су чудом Божјим и молитвеним посредовањем светитеља исцељиване. Готово да нема људске болести којим су невољници били опхрвани, како су многи ревносно сведочили, а да није исцељена…

Категорија: Ознака: ID производа:349

Опис

У Великој грчкој енциклопедији, у чланку о светом Нектарију, на првом месту пише да је он био „грчки богослов“. Још је било свеже сећање на њега као на ректора Ризаријеве богословије, где је Православљу учио велики број ученика, од којих су многи касније заузимали високе положаје међу клиром, или у универзитетском образовању. Уз то је објавио велики број текстова различите садржине. Био је, дакле, у свести својих савременика који су га познавали и надживели, као и у свести својих ученика, стуб Православља и нектар који се на нас источи из источника спасоносних.

Али чуда, која је Господ кроз њега творио и која су убрзо светитељево име учинила изузетно познатим у најширим круговима мирјана, допринела су томе да се он изнад свега узвеличао као светитељ чудотворац и исцелитељ, и да се готово заборави читав његов списатељски допринос богословљу. Новији тропар говори само о светитељевим чудима. Не спомиње се његов огроман значај и допринос као наставника православља. Та промена је имала за последицу да он сада постане изузетно омиљен у простом народу, а међу слојевима образованих људи, којима више годе светитељи светоотачког формата, који између осталог имају да покажу и богословску мудрост. Тај „светитељ сиромашних“, љубимац простог народа, открива нам се као изузетно образовани јерарх, каквих је веома мало у новијем православном свету.
Он је непобитно био блистави пример врлине, изузетно света личност преиспуњена љубављу, незлобивошћу и смирењем, али уједно и многострано образован учитељ, изузетно плодан списатељ и сјајан апологета хришћанства. Као такав, он наставља блистави низ светих Отаца, низ који ће се свакако још настављати, све док Свети Дух буде испуњавао Цркву и све док је, кроз богоносне људе, буде водио у сву истину (Јн. 16, 13).
Евангелос Хр. Делидимос

Силне колоне вапијућих непрекидно долазе до кивота светитеља. Разне болести и тегобе, које су многи носили, бивали су чудом Божјим и молитвеним посредовањем светитеља исцељиване. Готово да нема људске болести којим су невољници били опхрвани, како су многи ревносно сведочили, а да није исцељена. Огроман је списак само узгред записаних исцељена које је светитељ даровао онима који су му прилазили са правом и чврстом вером. Данас му се у целом хришћанском свету посебно коленоприклоно обраћају, поред осталога, они које је захватила најтежа и најчешћа болест савременог времена – болест рака.

(Из предговора протојереја-ставрофора др Драгомира Санда)

Додатне информације

Број издања

Прво издање

Број страна

Језик

Врста писма

Врста коричења

Димензије