Леоне Леони

325дин.

*цена је са 20% попуста

Потомак најугледније венецијанске породице, авантурист, коцкар и женскарош, отима Жилијету, кћерку богатог бриселског драгуљара и бежи са њом поневши скупоцен накит њеног оца. У пасторалној, типично русоовској атмосфери забаченог швајцарског села, млада и неискусна Жилијета, лудо заљубљена у Леонија, не слути да његова страст према коцки може бити јача од њихове љубави…

Категорија: Ознаке: , ID производа:373

Опис

Романтична природа у епохи романтизма, Жорж Сандова (1804-1876), најбоље је окарактерисала себе и своје дело изјављујући да је „мисија књижевности и мисија осећања“. Написала је деведесет романа и збирки прича, међу којима и роман Леоне Леони, најромантичнији роман француског романтизма, према мишљењу Проспера Меримеа. Као и у приватном животу Жорж Сандове, тако и у њеним романима, љубав се непрестано судара са строгим законима друштва. Страсни заноси и жудње њених јунакиња су, у ствари, љубавне патње које ипак не могу спречити љубав да, на крају, победи и суверено влада, што је навело славног Шатобријана да јој каже: „Ви ћете бити француски лорд Бајрон“. Роман Леоне Леони – који објављујемо поводом века од њеног рођења – Сандова је написала 1834. године у Венецији, негујући болесног љубавника, француског песника Алфреда Мисеа. Жанровски ово дело припада авантуристичко-сентименталној прози која, на почетку овог века поново постаје изузетно популарна.

Леоне Леони, потомак најугледније венецијанске породице, авантурист, коцкар и женскарош, отима Жилијету, кћерку богатог бриселског драгуљара и бежи са њом поневши скупоцен накит њеног оца. У пасторалној, типично русоовској атмосфери забаченог швајцарског села, млада и неискусна Жилијета, лудо заљубљена у Леонија, не слути да његова страст према коцки може бити јача од њихове љубави, да ће он, чим стигну у Венецију, покушати да је за новац уступи својим пријатељима, чак и убије и потом побегне. Болесна, сиромашна, напуштена од љубавника, кога и даље страсно воли, прихвата помоћ али не и љубав шпанског грофа, који се нада да ће се она удати за њега ако, у двобоју, убије злогласног коцкара и заводника Леонеа Леонија…Сандова је, међутим, наменила другу судбину својој јунакињи.

Додатне информације

Број издања

Прво издање

Број страна

Језик

Врста писма

Врста коричења

Димензије